Geschiedenis van de Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is een kleine witte gezelschapshond. Hij dankt zijn naam aan de structuur van zijn vacht, die katoenachtig moet aanvoelen, en aan de plaats waar hij vandaan komt namelijk het plaatsje Tuléar op het eiland Madagaskar.

Oorspronkelijk werd de Coton gebruikt als rattenvanger op schepen. Ze werden losgelaten in het scheepsruim en moesten ervoor zorgen dat de rattenpopulatie zich niet te veel uitbreidde, om de goederen en het voedsel in goede staat te houden en de ziektes te beperken. Het is deze manier dat ze ooit op Madagaskar terechtkwamen. 

Het ras

De ‘Coton de Tuléar’ behoort tot de rasgroep van de ‘gezelschapshonden’. Dat uit zich ook in het feit dat ze graag in de buurt van hun baasje zijn. Ze zijn vrolijk van aard, leren snel, passen zich makkelijk aan en zijn gek op spelletjes. Ze vinden het ook heerlijk om te spelen met hun baasje of met de kinderen. Ook met andere huisdieren kan de coton het prima vinden. In huis is hij vrij rustig alhoewel hij waakt als de beste. Een paar uur alleen thuis zijn is in principe, en als aangeleerd wordt als pup, ook geen enkel probleem. Ze vereisen niet extreem veel beweging, maar zullen een stevige wandeling zeker appreciëren. Ze kunnen perfect gehouden worden in een appartement of stadswoning, ze zijn echte huishonden.

De coton heeft een schofthoogte van ongeveer 25 tot 32 cm en weegt gemiddeld 4 tot 6 kg. Een teefje is in principe kleiner dan een reu, maar dat is natuurlijk vooral afhankelijk van de ouders en/of grootouders. De vacht is wit, soms worden ze geboren met wat gekleurde vlekken, die later geheel of gedeeltelijk vervagen of zelfs verdwijnen.  Ze hebben donkere ogen met een ondeugende uitdrukking. Hun staart dragen ze vrolijk in een boog over de rug. 

Verzorging van de Coton de Tuléar

De vacht is fijn en heeft een katoenachtige structuur. De lengte van de vacht is erfelijk bepaald en groeit dus niet oneindig door. Je hoeft de vacht dus niet te knippen of naar een trimsalon te gaan, om ze op lengte te houden. De coton kent geen rui-periode en is daarmee ook uiterst geschikt voor mensen met allergieën. Ze verliezen hun haar door het borstelen van de vacht. Op deze manier worden dode haren verwijderd.  Daarom is het noodzakelijk om de coton minstens 2 keer per week te borstelen.  

Wie een speelse, intelligente en opgewekte gezinshond zoekt en niet terugschrikt om extra aandacht te besteden aan zijn verzorging, zal zeker in zijn nopjes zijn met deze fluffy katoenbol! Besef wel dat een coton graag veel aandacht en liefde krijgt van zijn eigenaar.

Scroll to Top